Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΔΕΠΥ ΣΥΜΦΟΡΑ


Μια έφηβη μου λέει «όταν δεν είμαι ο εαυτός μου πέφτει ξαφνικά η διάθεσή μου, κλαίω χωρίς λόγο και δεν μπορώ να κάνω τίποτα…». Ο τόπος που βρίσκεται είναι αυτό το «δεν είμαι» μέχρι να είναι! Τα αρπακτικά όμως της κοπής διαταραχών με την κατασκευή ΔΕΠΥ(Διαταραχή Ελαττωματικής Προσοχής) εύκολα την τύλιξαν σε μια γνωμάτευση που απαιτούσε φάρμακο (ριταλίνη).Ήταν απρόσεκτη, ήταν αφηρημένη, μιλούσε με την διπλανή της και δεν καθόταν ήσυχα στο θρανίο της με σταυρωμένα τα χεράκια για να καταπιεί τόνους μαθησιακής ύλης και να χαρεί η δασκάλα της. Έτσι κατέληξε με μια υποτιθέμενη αρρώστια που δεν υπάρχει, με μια φοβία για ό,τι είναι στρογγυλό και με διαταραχές του κύκλου.
Ο κύκλος είναι μοντελάκι θεραπευτικό πια, «δώστε τα χεράκια και ελάτε στον κύκλο των διαταραχών…», όπως ταξινομούνται στα DSM. Το στρογγυλό σχήμα που φοβάται η μικρή είναι το δισκίο του φαρμάκου που της έδιναν να καταπιεί. Το χάπι, ο κύκλος, γίνεται τροχός της μοίρας που γυρίζει μέσα στο κεφάλι της με απίστευτες περιστροφές. Έτσι εθίζουν τους ανθρώπους στα  ψυχαναγκαστικά σενάρια. Να μην υπάρχουν, μόνο να υπακούν σε ό,τι μπορεί να αναπαρασταθεί με διαγράμματα DSM και να φορούν παρωπίδες από πολύ μικροί. Τα μοτίβα, οι κανόνες, τα μοντέλα εκμάθησης, η επανάληψη, τα πρότζεκτ, η ακύρωση του κάθε Συμβολικού, Φαντασιακού και η θεωρία των πολλαπλών τραυμάτων που πρέπει να γίνεις ανθεκτικός για να τα αντέξεις και να μην αντιδράσεις, είναι η διαρρύθμιση του χωροχρόνου μέσα στα Στρατόπεδα των διαταραχών που τους στοιβάζουν. Αν βάψεις τον κύκλο σου μαύρο είσαι καταθλιπτικός! Αν τον βάψεις άσπρο είσαι τρελός! Αν τον βάψεις ασπρόμαυρο είσαι κυκλοθυμικός! Όπως και να τον βάψεις κάτι θα είσαι. Όλο και κάποια δομική διαταραχή θα σου ταιριάζει γάντι και το χειρότερο από όλα είναι ότι σε εθίζουν στο μορφικό σχήμα του κύκλου που εύκολα γίνεται δισκίο φαρμάκου και το καταπίνεις για να μην ξεφύγεις…Τα δισκία χαπιών είναι στρογγυλά. Είναι πολύ οικεία στην όψη. Μετά ανοίγεις το στόμα και χασμουριέσαι. Ο λήθαργος, η ανία, η μη ερωτική επιθυμία και η άνοια δεν αργούν να φανούν…
Η κοινή γνώμη, σαν κοινή πόρνη, σας λέει ότι «όλα είναι μέσα στο μυαλό σας!». Αυτά τα «όλα» είναι μεταλλαγμένα χαπάκια με την μορφή τσιτάτων και παροιμιών. Μπορείτε να τα καταπιείτε αμάσητα ή να τα χωρίσετε σε μισά δισκία (ασπρόμαυρα) και να γίνεται δυαλιστές. Ό,τι και να κάνετε και πάλι θα σας αποκλείσουν στο μυαλό σας και θα ξεχάσετε την πραγματικότητα έξω από εσάς.
Το έγκλημα έχει ήδη γίνει… 
photo gianpal333