Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΤΟΤΕΜ ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΟΥ


Ο G. K. Chesterton έλεγε ότι αν ένας άντρας περπατάει στα δυο του πόδια δεν μπορούμε να πούμε ότι περπατάει μόνο για να αγοράζει παπούτσια και κάλτσες. Θα σας έλεγα ότι αν το προεκτείνουμε αυτό στο σήμερα θα δούμε ότι όχι μόνο τρέχει πίσω από παπούτσια και κάλτσες λαχανιασμένος αλλά το πόδι γίνεται Ιερό Πόδι, το παπούτσι γίνεται Ιερός Φαλλός και η κάλτσα Ιερή Διχτυωτή Κάλτσα. Όλα μπορούν να γίνουν δικέφαλος αστερισμός ιερών και οσίων μερικών αντικειμένων που τρέχεις ξωπίσω τους και δεν τα φτάνεις ή μια μίζερη ρουτίνα επιβίωσης.

Το Τοτέμ χωρίς ταμπού φτιάχνεται από επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα « δεν θα…», «έχασες…», «κάτσε φρόνιμα στα πασχαλινά αβγά σου…» και μια σειρά από επιστροφές για να βρεις αυτό που έχασες για να το ξαναχάσεις που φαντάζει σαν να κόβεις βόλτες για να τρακάρεις πάνω σε ένα αδιάτρητο τοίχο. Μόνο Σταύρωση χωρίς Ανάσταση. Όλα γίνονται μηχανικά. Ο μηχανικός τρόπος που οι ακόλουθοι της Σταύρωσης ανασηκώνουν συντονισμένα τα χέρια τους, βάζουν την μαντίλα, δένουν τον κόμπο της μαντίλας στο λαιμό και πλησιάζουν να κοινωνήσουν θυμίζει ρομπότ.

«Πες το όνομά σου στον παπά αλλιώς θα σε προσβάλλει…εμένα με ξέρει…»

Τα σημάδια από τις παρενέργειες των φαρμάκων στα πρόσωπά τους είναι σοκαριστικά. Κάνουν «μαύρα μάτια» για να δουν λίγη χαρά και πράγματι το σώμα ακούει το παράπονο και παρουσιάζει δυο μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια. Το δέρμα της θλίψης ξεκολλάει λίγο λίγο από τα οστά και κρέμεται από αόρατους ιστούς μελαγχολίας. Με αυτή την πεσμένη όψη, την καημένη, την μνησίκακη, την δουλική (του πονηρού δούλου) που εκλιπαρεί υπομένοντας για λίγα ψίχουλα παραδείσου, πλησιάζουν τα άχραντα μυστήρια. Από τα μισάνοιχτα χείλη που πάσχουν βγαίνει μια μόνο λέξη σαν επωδός «υπομονή….», «υπομονή….». Είναι ένα από τα υλικά που φτιάχνεται το Τοτέμ της φυλακής τους και κλείνονται μέσα του με απανωτά καταθλιπτικά επεισόδια.

Μην σας ξεγελάει το περίβλημα. Δεν πρόκειται για τους «γιούς του ανθρώπου» κατά την Βίβλο αλλά για τους «γιούς των εχιδνών». Αυτή η μασκαράτα  δεν είναι «κένωση» για να δεχτούν τον Θεό μέσα τους αλλά εξύψωση μιας τραγικής Ιφιγένειας στα κάρβουνα εις οσμήν ευωδίας πνευματικής…
Καλή Ανάσταση! 
photo gianpal333