Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Κόψτε του το χαμόγελο!

Ο Lacan στο ''Television'' μιλάει για τον μορφασμό, για εκείνη την περίεργη γκριμάτσα του Πραγματικού. Ας το δούμε στο χαμόγελο του Γάτου του τσεσάιρ που παραμένει στον αέρα και ίπταται ενώ όλο του το σώμα και το κεφάλι έχει εξαφανισθεί μπροστά στα μάτια της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων...

-Μπά! Είπε η Αλίκη, έχω δεί πολλές φορές γάτα χωρίς χαμόγελο αλλά ποτέ χαμόγελο χωρίς γάτα! Αυτό είναι το πιο παράξενο πράγμα που έχω δεί στη ζωή μου!


Η Αλίκη στη χώρα της παράνοιας έχει ένα μόνιμο μορφασμό στο πρόσωπό της. Ανασηκώνει το αριστερό της φρύδι και το αριστερό άνω χείλος σε μια έκφραση αηδίας κάθε φορά που αναφέρεται στους «γέρους-πατριούς» που την θέλουν σεξουαλικά στον τόπο της Αγίας Μαρίνας.
  • Δεν την αντέχω την Αγία Μαρίνα... δεν μ΄ αγαπάνε... Η Αγία Μαρίνα δεν μ΄αγαπάει...
Το Πραγματικό στην περίπτωση της Αλίκης δεν είναι μόνο ένας πυρήνας απόκρυφος, ένας πυρήνας μυστικός πίσω απο τον μανδύα της συμβολοποίησης, αλλά βρίσκεται στην επιφάνεια... Είναι ένα είδος πλεονάζουσας παραμόρφωσης της πραγματικότητας όπως αυτή η γκριμάτσα του μόνιμου χαμόγελου του Γάτου... ο Γάτος είναι σκλάβος του ίδιου του του μορφασμού.
Η βασίλισσα κούπα που διαφεντεύει ένα μάτσο τραπουλόχαρτα ενοχλείται απ΄ αυτό το χαμόγελο του Γάτου και λέει:
  • Κόψτε του το κεφάλι!
  • Θα πάω να φέρω μόνος μου τον δήμιο... λέει ο βασιλιάς και φεύγει βιαστικά.
Ο δήμιος όμως δεν μπορεί να το κάνει και το επιχείρημά του είναι το εξής:
  • Δεν μπορώ να κόψω ένα κεφάλι χωρίς να υπάρχει κι ένα σώμα για να το κόψω απ΄ αυτό! Δεν έχω ξανακάνει τέτοιο πράγμα και δεν θ΄αρχίσω τώρα, σ΄ αυτή την ηλικία!


Πώς να κόψει, λοιπόν κανείς το κεφάλι του Πραγματικού; Ο τρόμος του Πραγματικού δεν είναι όμως και αυτή η αστεία μάσκα του κλόουν που γελάει και παρόλαυτα παραλύει απο φόβο το μικρό παιδάκι; Είναι η μάσκα του μασκαρά...Το παιδάκι αν και γνωρίζει ότι πίσω απο τη μάσκα υπάρχει ένα πρόσωπο οικείο, αν και γνωρίζει καλά ότι το πρόσωπο δεν λείπει, τρομάζει αφάνταστα ακριβώς γι΄αυτό! Κρύβεται στην ίδια τη μάσκα κάτι ανείπωτα «κακό»...
                                               *****            ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ         *****
                                    photo by gianpal333


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΣΤΡΟΝ